• Dorpswonen, Berkel Enschot
  • Dorpswonen, Berkel Enschot
  • Dorpswonen, Berkel Enschot
  • Dorpswonen, Berkel Enschot
  • Dorpswonen, Berkel Enschot
  • Dorpswonen, Berkel Enschot

Dorpswonen, Berkel Enschot

Prijsvraag, eervolle vermelding
Wonen in een dorp is wonen in een ontspannen sfeer, in een vriendelijke en gevarieerde omgeving. De langzaam gegroeide gemeenschap van vroeger heeft zijn specifieke kenmerken die niet domweg gekopieerd kunnen worden, we leven immers in een andere tijd. Er kunnen wel specifieke aspecten uitgelicht en opnieuw toegepast worden.
In deze voorstellen gaan herkenbare heldere vormen een dialoog aan met andere architectuur-talen, maar blijven familie van elkaar of het nou om een rijwoning een tweekapper of een patiowoning gaat. Als ad random terugkerend element in de omgeving zorgt het voor herkenning en rust.

De rijwoning laat de meest gangbare korrelgrootte zien, de patiowoning toont zich daarentegen zeer bescheiden. De twee kapper is ons inziens het grootste element in stedenbouwkundig opzicht. Een grotere korrel om het gevoel van twee woningen onder een dak duidelijk weer te geven en antwoord te geven op de behoefte van bewoners zich meer te profileren.
De vorm van de woningen grijpt terug op het huis met puntdak, alleen de schoorsteen met rookpluim ontbreekt. Om dit archetype zo sterk mogelijk vorm te geven worden ze als MONOLIET uitgevoerd. De helder gekleurde rood genuanceerde bakstenen van de gevel zien we terug op het dak. 
Dit standaardhuis is de basis, hier kunnen elementen aan worden toegevoegd en delen worden uitgesneden. Op die manier ontstaat een verweving van oud en nieuw, traditioneel en modern.

De rijwoning kent een uitbreiding aan de achterzijde waardoor het achterom binnenkomen goed functionerend vormgegeven kan worden. De achterzijde van deze woning leent zich bij uitstek voor verdere uitbreidingen waardoor de woning voor langere tijd een maatpak voor de bewoners kan zijn. Door de asymmetrische kap is de bovenverdieping optimaal te gebruiken. Als onderdeel van een rij is het denkbaar dat dit element (gespiegeld en uitgevoerd in een net andere baksteennuance) herhaald wordt. Zijn eenvoud maakt hem echter ook geschikt te combineren met totaal andere karakters.
Bij de tweekapper vallen de gemetselde dakkapellen in het oog, zij zijn van betekenis voor de ruimtes op de verdieping. Deze elementen worden in dezelfde baksteen uitgevoerd om het monolithische karakter en het uitgangspunt van rust en eenvoud te versterken. Ze doorbreken de symmetrie van het volume die voorkomt uit het zoeken naar eenvoud maar niet het asymmetrische programma laat zien. De verschillende plattegronden links en rechts nodigen uit tot een verschillend gebruik.

Bij de patiowoning ontstaat een binnenplaats door een snede te maken in het volume. Deze buitenruimte staat op een losse manier in verbinding met de openbare ruimte waardoor de patiowoning minder introvert is dan veel van zijn soortgenoten en daardoor geschikt is voor toepassing in een dorp. Ook hier kan men achterom binnenkomen, dat bevordert het samenleven in een dorpse gemeenschap.

PROJECT:
Prijsvraag, eervolle vermelding
ADRES:
Koningsoord, Berkel-Enschot
INITIATIEF:
BNA ism de gemeente Tilburg en Proper Stok ontwikkelaars
STEDENBOUWKUNDIG PLAN:
Architecten CIE/INBO

©rijnvos voorwinde architecten