• IJBURG, AMSTERDAM
  • IJBURG, AMSTERDAM
  • IJBURG, AMSTERDAM
  • IJBURG, AMSTERDAM
  • IJBURG, AMSTERDAM

IJBURG, AMSTERDAM

Wonen binnen een veld in IJburg.

De woningen zijn gesitueerd binnen het compacte stedenbouwkundig plan van Roelf Steenhuis voor een van de velden van IJburg
Kenmerkend voor het ontwerpproces is het onderzoek om te komen tot sculpturen die zich kunnen voegen in het plan en tegelijkertijd als afzonderlijke elementen herkenbaar blijven. Ook vindt onderzoek plaats naar de juiste woningplattegronden binnen dit plan.
De entreepatio’s bij de woningen op het binnenterrein hebben een geleding van het volume tot gevolg en zorgen voor een kleinschalige uitstraling. De blokken aan de buitenrand en aan het water hebben juist een meer grootschalig karakter. Bij de woningen aan het water kan de gevel helemaal geopend worden voor een optimale relatie met het water. Hier is zonwering aangebracht in de vorm van schuivende schermen. De entree van deze woningen is gelegen aan een gemeenschappelijk dek.
Contrast tussen binnen en buiten in het stedenbouwkundig plan wordt tot uitdrukking gebracht in de plastiek en de materialisatie van de verschillende volumes. Rood genuanceerde gevelstenen worden gecombineerd met zilverkleurige beplating.

PROJECT:
29 woningen
ADRES:
Veld 12, IJburg
OPDRACHTGEVER:
IJ-Delta
STEDENBOUWKUNDIG PLAN:
Steenhuis Bukman Architecten
AANNEMER:
ERA bouw bv
OPGELEVERD:
2009

©rijnvos voorwinde architecten